Kind ziek op vakantie

Wagenziekte
Wagenziekte kan ontzettend vervelend zijn, vooral als je met de auto op vakantie gaat. Er zijn pilletjes zonder recept verkrijgbaar, die de misselijkheid enigszins tegengaan. Zorg in elk geval dat je altijd wat plastic tasjes bij je hebt, want het is niet altijd mogelijk de auto meteen naar de kant te krijgen zodra blijkt dat je kind moet overgeven.

Buikgriep
Op vakantie is de kans dat je kind buikgriep krijgt aanzienlijk groter. Kinderen zijn meestal niet gewend aan ander eten en een ander klimaat en daardoor veel vatbaarder voor dergelijke dingen dan normaal. Overgeven, diarree, lusteloosheid, buikpijn en niet willen eten of drinken zijn enkele symptomen van buikgriep. Buikgriep kan zowel door een bacteriƫle als virale infectie ontstaan en is meestal niet ernstig. Na een paar dagen verdwijnen de klachten meestal weer.

Uitdroging
Het grootste risico voor een kind dat last heeft van diarree en / of overgeven, is uitdroging. Koorts of tropische temperaturen kunnen het proces van uitdroging versnellen. Als je kind nog erg klein is en hij of zij vertoont tekenen van uitdroging, neem dan contact op met een dokter.

Oorontsteking
Oorontsteking komt veel voor, vooral bij kinderen. Er is meestal niet veel aan te doen. Wat wel helpt tegen de pijn, is het kind goed laten kauwen, op bijvoorbeeld stukjes geschilde appel. Meestal gaat een oorontsteking vanzelf weer over. Als de klachten aanhouden, neem dan contact op met een dokter.

Insectenbeten
Muggenbeten en wespensteken zijn erg vervelend, maar teken kunnen de meeste schade aanrichten. Wanneer je verblijft in een omgeving met veel gras en/of bos, controleer je kind dan elke avond op teken. Deze zoeken meestal de warme plekjes op, zoals oksels, liezen en knieholtes. Indien je kind een teek heeft verwijder deze dan zo snel mogelijk en hou de plek daarna goed in de gaten. Neem in het geval van een allergische reactie op een insectenbeet altijd contact op met een dokter. Zorg dat je een gifzuiger (uitzuigpompje) aanschaft! Mocht je kind dan gestoken worden dan kun je zelf het gif verwijderen.

Goed voorbereid op vakantie
Waar je ook heen gaat zorg, altijd dat je de zorgverzekeringpasjes van jezelf en die van je kinderen bij je hebt. Dat geldt ook voor medische informatie, zoals allergieƫn, medicijnen en bloedgroepgegevens.

Check bij je zorgverzekeraar waarvoor je wel en niet bent verzekerd op je vakantiebestemming. Met kinderen kun je maar beter te goed voorbereid zijn, dan helemaal niet. Zorg dat je telefoonnummers van zorginstellingen op je vakantiebestemming in je telefoon hebt opgeslagen. In geval van nood kun je deze dan direct contacteren. Zorg ook voor een eerstehulpdoos met o.a. pijnstillers, desinfecterende middelen, verband en een uitzuigpompje voor insectenbeten.

Dit bericht is geplaatst in kind ziek, Kindervakantie, kindvriendelijke vakanties, vakantie met kids. Bookmark de permalink.