Kinderen zelfstandig op vakantie

Op een gegeven moment komt je dag dat je kinderen zelfstandig op vakantie willen. En dan is het lastig om ze los te laten. Je zou niet de eerste ouder zijn die volmondig “nee” antwoord op de vraag of hij/zij volgend jaar alleen op vakantie mag. En toch zul je uiteindelijk moeten toegeven.

Als tussenoplossing kun je regelen dat een vriendje of vriendinnetje een keer meegaat op vakantie. Laat ze dan eens samen iets ondernemen en kijk hoe dat gaat. Ook kun je overwegen om je kind een eigen vakantiebudget te geven, zodat hij of zij inzicht krijgt in wat een vakantie kost.

Een tienerkamp is een uitstekende voorbereiding op een “echte” vakantie. Je kinderen gaan dan zonder ouders op vakantie, maar wel onder begeleiding van volwassenen. Zo kunnen je kinderen, maar ook jij zelf, wennen aan het feit dat ze alleen op vakantie gaan.

Als je kinderen eenmaal echt zelfstandig op vakantie gaan, is het van belang dat je duidelijke afspraken met hen maakt. Neem van te voren de tijd om op je gemak met je kind te praten over diverse zaken, zoals alcoholgebruik, seks, geldzaken en veiligheid. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die met hun ouders van te voren duidelijke afspraken hebben gemaakt, zich meer verantwoordelijk gedragen tijdens hun vakantie dan leeftijdsgenootjes die dit niet hebben gedaan.

Je kinderen van alles en nog wat gaan verbieden werkt meestal averechts. Je kunt het beste dingen bespreekbaar maken en ervoor zorgen dat je kinderen op de hoogte zijn van de gevaren die ze lopen als ze alleen op vakantie gaan. Maak samen een lijstje van wat er ingepakt moet worden. Een goed voorbereid kind zal je wellicht iets geruster achterlaten.

Dit bericht is geplaatst in kinderen alleen op vakantie. Bookmark de permalink.