Autoreizen met kleine kinderen

Met kleine kinderen is het vaak prettig om voor een autovakantie te kiezen. Geen enkel probleem natuurlijk, maar het is dan wel belangrijk dat de kleine veilig wordt vervoerd. Daarnaast moet je bij langere autoritten met andere zaken rekening houden dan je gewend bent. Verder zal je waarschijnlijk in andere landen rijden waar de regelgeving wellicht anders is. Daarom vind je in dit artikel een paar veiligheids- en reistips voor als je met een klein kind op vakantie gaat.

Reistips voor lange autoreizen

Als je gaat reizen met een baby, zorg dan dat je vertrekt wanneer de baby aan slapen toe is. Eventueel is het een idee om in het begin van de avond te vertrekken, zodat de baby lange tijd van de autorit slaapt.

Er wordt geadviseerd een baby niet langer dan 2 tot 3 uur achter elkaar in een autostoeltje te plaatsen. Bij kinderen van enkele maanden wordt zelfs een half uur geadviseerd.

Neem iets mee of bereid iets voor waar de kinderen zich mee kunnen vermaken. Een soort ‘verassingspakket’ met een teken- of knutselboek, speeltjes en wat snoepgoed werkt altijd goed. Ook is het leuk om van tevoren een routekaart te maken, met daarop herkenbare plaatjes op bijbehorende plekken zetten. Spelletjes als ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet’ is ook altijd een leuk tijdverdrijf.

Kinderen zijn niet gemaakt om lang stil te zitten. Stop daarom regelmatig. Zorg dat je tijdens de stop je kind iets actiefs laat doen. Ga bijvoorbeeld voetballen, tikkertje spelen of stuur ze naar speelapparaten als die aanwezig zijn.

Zorg voor schaduw in de auto wanneer het erg warm is. Dit kan bijvoorbeeld door daarvoor gemaakte zonwering, of door een handdoek tussen het raam te stoppen. Zorg voor voldoende drinken.

Wet- en regelgeving omtrent autostoeltjes en kinderzitjes

Al hoewel de wetgeving in alle Europese landen vergelijkbaar is, verschillen ze toch op bepaalde aspecten van elkaar. In Nederland is een autostoeltje of kinderzitje verplicht bij kinderen kleiner dan 1,35 meter. In de meeste Europese landen is dit echter 1,50 meter. Ga dus uit van een minimum lengte van 1,50 meter als je het kinderzitje thuis wilt laten.

In alle landen uit de Europese Unie geldt dat het gebruikte stoeltje volgens Europese normen moet zijn goedgekeurd. Dit is te zien aan de ECE 44/03 of 44/04 sticker. In Nederland mogen alleen autostoeltjes verkocht worden met dit keurmerk.

Er mag geen airbag actief zijn voor het autostoeltje wanneer deze tegen de rijrichting in is geplaatst.

Het diagonale deel van een driepuntsgordel mag niet achter de rug of onder de arm van een kind worden geleid, omdat deze zo niet goed werkt. Een kinderzitje kan voorkomen dat het diagonale deel over de keel van je kind loopt.

Op het gebied van leeftijd verschilt de regelgeving ook. Vanaf een leeftijd van 14 jaar kan je er redelijk zeker van zijn dat een kinderzitje niet meer verplicht is. In België is 18 jaar echter de grens wanneer je kind nog onder de 1,35 meter lang is.

Veel plezier op vakantie!

Dit bericht is geplaatst in Autoreizen, Kindervakantie, kindvriendelijke vakanties. Bookmark de permalink.